Jurjen: +31 6 51 40 33 88 datlooptwellos@hotmail.com

Sam

een bijna 8 jaar oude reu uit Roemenië, loopt nu ruim een jaar met ons mee. Hij is een lieverd, met een randje. Dat randje is de reden dat Sam mee is gaan wandelen met de groep.

Sam is als jonge hond naar Nederland gekomen en opgenomen in een liefdevol gezin als tweede hond. De band tussen de twee honden ontwikkelt zich als snel tot een hechte broeder band, waarbij Sam als jongere hond erg aan zijn oudere broer hangt. Na het overlijden van zijn oudere broer, wordt duidelijk zichtbaar hoe zeer Sam aan zijn oudere broer hangt. Op eigen benen staan, met vertrouwen, blijkt lastig. Sam ontwikkelt een strategie waarbij uitvallen naar andere honden de beste optie lijkt. De hondentaal lijkt hij niet goed vertrouwd mee.

Op eigen benen

De eerste wandelingen met de groep zijn niet makkelijk geweest voor Sam. Zijn aangeleerde gedrag, het korte lontje en een snelle uitval, heeft hij moeten afleren. Dat betekent snelle tijdige correcties van ons en direct belonen van goed gedrag. Daarnaast ervaren dat de andere honden in de groep gewoon leuke gasten zijn om mee te spelen, stoeien en jagen, want dat doet Sam het liefst. Per wandeling zien we Sam opknappen. Hij maakt graag contact met ons en laat zien dat hij graag zijn best doet voor goed gedrag. Thuis moet men ook aan het werk met Sam. Dus tijdens de wandelingen goed contact met hem maken, vooral oogcontact en commando. Sam wil namelijk graag weten wat er van hem wordt verwacht. De beloning bij goed gedrag is daarbij van belang.

Inmiddels loopt Sam soepel mee met de groep en heeft een vaste, veilige plek. Thuis laat hij ook zien dat het echt veel beter gaat met hem. De wandelingen met ons zijn voor hem de noodzakelijke goede ervaringen die hem echt hond laten zijn, een hond die op eigen benen staat en de hondentaal goed begrijpt. Sam heeft een prachtige ontwikkeling doorgemaakt, honden zijn nooit te oud om bij te leren en te groeien!